Lezing over de vele functies van muziek

Muziek is een veel omvattend begrip en kent vooral positieve, maar ook negatieve functies. Over welke muziek hebben we het dan? Gaat het om actieve of passieve muziekbeoefening? Wat zijn belangrijke thema’s? Welke aspecten spelen een rol? Wat is de betekenis van muziek voor het welzijn van uiteenlopende doelgroepen? En welke functies van muziek kunnen niet alleen professionals in de sector Zorg en Welzijn, maar ook geïnteresseerde muziekliefhebbers meer benutten?

In deze interactieve lezing behandel ik de vele functies van muziek én de invloed van muziek op gezondheid/welzijn. Ik baseer me in de eerste plaats op mijn jarenlange zangervaring in diverse (project)koren. Daarnaast op literatuur zoals ‘De zin van muziek’ van componist en musicoloog Leo Samama en ‘Iedereen is muzikaal’ van hoogleraar muziekcognitie Henk Jan Honing. Bovendien vormen ‘Waar je naar moet luisteren in muziek’ van de Amerikaanse componist, dirigent en pianist Aaron Copland en ‘Singing in the brain’ van prof. dr. Erik  Scherder belangrijke informatiebronnen.

In de psychiatrie zet men al vele decennia muziektherapie in om gestolde emoties van patiënten te ontdooien. De laatste jaren is het ook geen uitzondering meer dat in ziekenhuizen de anesthesist of chirurg aan de patiënt vraagt welke favoriete muziek hij op de operatietafel wil horen. Muziek draagt niet alleen bij aan een sneller herstel, maar ook aan vermindering van pijn.

Vele wetenschappers verdiepen zich momenteel in de uiteenlopende functies van muziek. Nog onlangs publiceerde HenkJan Honing ‘Aap slaat maat’. Eerder gaf neuropsycholoog Oliver Sachs in zijn Musicofilia prachtige voorbeelden van muziektoepassingen bij patiëntengroepen. 

Na afloop van de lezing heeft u meer inzicht in de vele functies van muziek, het belang van muziek voor het welzijn van diverse doelgroepen en hoe u muziek gerichter voor u zelf of anderen in kunt zetten.

 

Jeannette Plantenga: Stem gevangen in geluid (2018)

 

 

Datum en locatie: In onderling overleg. 

Duur: 1- 1,5 uur.

Aantal deelnemers: 30 – 50 personen.

Kosten: 100 euro exclusief reis- en kopiekosten.

Voor meer informatie: Ik ontvang graag het door u ingevulde contactformulier.

 


Recensie Pieter Zwart:

In december 2018 was ik als Probuslid Zeewolde aanwezig bij de voordracht van Jeannette van Tulder met als titel: De vele functies van muziek!

Tijdens deze interactieve lezing behandelde Jeannette op boeiende wijze de vele functies van muziek en de invloed van muziek op de persoonlijke gezondheid en welzijn.

Aan de hand van vele voorbeelden van muziekstukken,als illustratie en aangevuld met tekst laat Jeannette horen hoe muziek in welke omstandigheden werkt. Voor elke rol in iemands leven laat ze zien wat muziek daarbij doet: emotioneel, psychisch en lichamelijk.

Dit maakt het bijwonen van de lezing meer tot een beleving van de muziek die Jeannette gebruikt. Mede door de interactiviteit heeft de lezing op mij veel indruk gemaakt en geeft stof tot nadenken zelfs na de lezing. Muziek klinkt vanaf nu anders in mijn oren en doet iets met me ……