Bach in Blokzijl

Afgelopen weekend zong ik in de Grote Kerk van Blokzijl cantate BMV 180 Schmücke dich, o liebe Seele van Johan Sebastian Bach.

Het cantatekoor van zo’n 30 zangers stond o.l.v. de sprankelende dirigent Raghna Wissink. Dit keer nam zij niet alleen het dirigeren, maar ook het alt- en basrecitatief voor haar rekening. Fantastisch als je zo veelzijdig bent dat je directie en zang tegelijkertijd kunt inzetten! En bovendien de koorleden zo kunt inspireren dat zij die lastige Bachhuppeltjes licht en luchtig kunnen uitvoeren.

Hetzelfde gold voor voorganger Neelie Kok, die vanaf de hoge kansel een mooie toelichting gaf op het thema van deze cantate en vervolgens meezong in het koor. Hierdoor moest ik denken aan de film ‘De Dirigent’, waarin Antonia Brico zich begin vorige eeuw kapot vocht om als vrouw in een uitsluitend mannenwereld dirigent te mogen worden. Wat hebben wij vrouwen het in deze tijd dan veel  gemakkelijker. Al is de emancipatie ook in de culturele sector nog lang niet bereikt, afgemeten aan het aantal vrouwelijke dirigenten dat voor professionele orkesten staat. Gelukkig is dit in de korenwereld al een stuk beter. Wat zou Bach hier nou van vinden?

Jeannette van Tulder, 3 november 2018.

 

  ♪♪Koraal

Schmücke dich, o liebe Seele,

Lass die dunkle Sündenhöhle,

Komm aus helle Licht gegangen,

Fange herrlich an zu prangen;

Denn der Herr voll Heil und Gnaden

Lässt dich Itzt zu Gasten laden.

Der den Himmel kann verwalten,

Will selbst Herberg in dir halten. ♪♪♪