Muziek als (vervanger van) medicijn?

Afgelopen donderdagavond ging ik naar een lezing van Spui 25, het Academisch Cultureel Podium van de Universiteit van Amsterdam. Als thema stond ‘Muziek als medicijn?’ op de agenda. Centrale vraag was ‘hoe groot de positieve kracht en genezende werking van muziek is.’ Gedurende deze avond gingen hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing, muziek-therapeut Evelien Mescher en docent en onderzoekster Susan van Hooren met elkaar in gesprek. Zij lichtten hun visie toe op muzikaliteit, luisteren naar muziek en de effecten van muziek in de praktijk en onderzoek. Het was een boeiende bijeenkomst waarin Evelien Mescher aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden illustreerde hoe zij haar zang- en gitaarspel inzette in o.a. verpleeghuizen. En, de toehoorders van zeer divers pluimage zelfs overhaalde om uit volle borst ‘en dat we toffe jongens zijn dat willen we weten……’ mee te zingen.

De stemming werd opvallend los en gedurende het vragenhalfuur – na afloop van de inleidingen – kregen de sprekers een groot aantal vragen op hen afgevuurd. Voorlopige conclusie: Muziek als placebo kan wel degelijk effectief zijn en de stemming verbeteren, alhoewel dit wetenschappelijk moeilijk aan te tonen is. Vandaar dat er nog veel onderzoek verricht moet worden.

Het deed mij goed te horen dat chirurgen en anesthesisten in verschillende ziekenhuizen hun patiënten steeds vaker vragen wat hun favoriete muziek is en deze op de operatiekamer afspelen. Ook naar de effecten hiervan, zoals een sneller herstel en minder medicijngebruik, moet meer onderzoek gedaan worden.

Voor mij blijft de vraag staan hoe breed de onderzoekers ‘muziek’ opvatten. In andere landen zoals Duitsland maar ook in India, Nepal en Tibet, worden klankschalen (klank en trilling!) in revalidatieoorden en verpleeghuizen veel vaker als ontspanningsinstrument ingezet dan in Nederland. Volgens Henkjan Honing is hierover geen wetenschappelijke literatuur voor handen. Ik betwijfel of dat in Duitsland (bij de Peter Hess-Academie) ook niet het geval is en vindt het jammer dat deze redenering gebruikt wordt om klankschalen dan ook maar niet in te zetten en niet bij een groter onderzoek naar de effecten van muziek te gebruiken. Wat nu in Nederland nog niet het geval is, kan hopelijk in de toekomst nog komen.

Het was een geslaagde avond, die mij sterkte in het idee dat ik met mijn coaching-en trainingspraktijk met muziek op de goede weg ben.

Wilt u lezer een workshop over de vele functies van muziek bijwonen, of het effect van een klankschaalmassage zelf eens ervaren? U bent van harte welkom!

Leave a Comment

(0 Comments)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *